Çağrı Merkezi: +90 (212) 340 2 555
Fren Diski Nedir? Ne İşe Yarar ve Ne Zaman Değiştirilir?

Fren Diski Nedir? Ne İşe Yarar ve Ne Zaman Değiştirilir?

Günümüzde artık neredeyse her araç sürücüsü araç bakımının önemini bilmektedir. Otomobil bakımının düzenli olarak yapılması sürüş güvenliğini sağlarken araçların kullanım ömrünü de uzatmaktadır.

Otomobil bakımı denilince sadece motor yağının düzenli değişimi değil araç içerisinde yer alan tüm sistemlerin düzenli olarak bakımının yapılması gerekmektedir.

Fren sistemleri araçların güvenliğini sağlayan en önemli unsurlar olarak kabul edilmektedir. Bu noktada araç sürücüleri tarafından en çok merak edilen konular içerisinde fren diski nedir? Ne işe yarar ve ne zaman değiştirilir? Soruları yer almaktadır.

Merak ettiğiniz tüm soruların cevabına yazımızın devamında ulaşmanız mümkün olsa da en net bilgilere ulaşabilmek için firma yetkililerimizle görüşme sağlamanız önerilmektedir.

Fren diski rotor olarak da adlandırılmakta olup fren balataları için ihtiyaç duyulan isi enerjisi için kinetik enerjiyi ısı enerjisine dönüştürmektedir. Temelde sahip olduğu amaç bu enerji ile aracın hızlı konumdan yavaş konuma geçirilmesidir.

Aksa bağlı olan disk fren sistemi tekerleği göbeği sabitleyen havuçların üst kısmında bulunmaktadır. Her 2 yüzeyi de düz bir plaka şeklinde olan fren disk sistemleri frenleme sırasında sürtünme etkisi yaratarak aracın yavaşlatılabilmesini veya durdurulmasını sağlamaktadır.

Fren Diski Nedir?

Fren diski, günümüzde neredeyse birçok araçta bulunmakta olup aracı durdurmak için kaliper içerisinde bulunan döner şeklindeki fren pedleridir. Günümüzde kullanılan araçlardaki fren sistemi 3 parçalı olarak bulunmakta olup dışarıdan bakıldığında diski çevreleyen c harfi şeklindeki ürün kaliper olarak adlandırılmaktadır.

Fren disk çeşitleri ise 3 farklı şekilde bulunmaktadır. Standart tip fren diski, delikli tip fren diski ve oluklu tip fren diski olarak adlandırılan bu ürünlerin özellikleri birbirinden farklıdır.

Standart tip fren diski günümüzde neredeyse tüm araçlarda kullanılabilir olması ve diğer disk çeşitlerine göre daha uygun fiyatlarda olması nedeniyle oldukça popülerdirler.

Delikli tip fren diski ise yüzeyinde yer alan delikler sayesinde sürtünmeyi daha üst düzeye çıkartmakta ve böylece aracın daha kısa sürede durmasına ve yavaşlamasına olanak sağlamaktadır.

Ancak yüzeyinde sık sık fren disk çizilmesi problemi görülebileceği için standart fren disklerine göre daha kısa ömürlü olmaktadırlar.

Oluklu tip fren diski ise üzerinde bulunan oluklar sayesinde suyun daha kolay tahliye edilmesini sağlamakta ve bu sayede ısıyı biraz daha azaltabilmektedir. Disk çeşitleri içerisinde en iyi performansı sunan oluklu tip fren diski dezavantaj olarak balatanın daha hızlı yıpranmasına neden olmaktadır.

Fren Diski Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Fren diski ne zaman değiştirilmelidir? Ve arka fren diskleri ne zaman değişir? Soruları araç sürücüleri tarafından en çok merak edilen konular içerisinde yer almaktadır. Balatalarına göre daha uzun ömürlü olan fren diskleri belirli durumlarda deforme olabilmekte bu da bu disklerin değiştirilmesine neden olmaktadır.

Ancak herhangi bir deforme olmasa dahi standart kullanımlarda fren disklerinin 60.000 ya da 70.000 kilometrede mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Disklerde hasar tespit edilmesi söz konusu olduğunda ise zaman kaybetmeden bu disklerin değiştirilmesi gerekmektedir.

Fren disklerinin değişim zamanının geldiğini gösteren bazı önemli ipuçları bulunmakta olup bu ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz;

· Tekerlekten titreşim gelmesi

· Fren sırasında gürültü çıkması

· Durma mesafesinin uzun olması

· Disk üzerinde oluklar meydana gelmesi

Bu faktörlerin tespit edilmiş olması halinde sürüş sırasında güvenliğin sağlanabilmesi adına mutlaka göz önünde bulundurulması ve ihtiyaç görülmesi halinde değişiminin yapılması gerekmektedir.

Fren diski ne zaman değişir? Sorusuna cevap olarak da disk değişiminin bu faktörlerin tespit edilmesi halinde hemen veya belirli kilometre sayısına ulaşan araçlarda kısa sürede olması gerektiğini söylemek mümkündür.

Fren Disklerinin Değiştirilmesi İşlemi ?

Fren diskleri, aşındıkça veya hasar gördükçe değiştirilmelidir. Fren disklerinin değiştirilmesi işlemi, birkaç adımdan oluşur. Bu adımlar şunlardır:

  1. Fren disklerinin kaldırılması: Fren diskleri, aracın tekerleklerinin çıkarılması ve fren kaliperlerinin sökülmesiyle kaldırılır.
  2. Yeni fren disklerinin takılması: Yeni fren diskleri, eski fren disklerinin yerine takılır. Yeni fren diskleri, aracın modeline ve markasına uygun olarak seçilmelidir.
  3. Fren balatalarının değiştirilmesi: Fren diskleri değiştirilirken, fren balataları da değiştirilmelidir. Fren balataları, yeni fren diskleriyle uyumlu olarak seçilmelidir.
  4. Fren sisteminin kontrol edilmesi: Fren diskleri değiştirildikten sonra, fren sistemi kontrol edilmelidir. Fren sistemi kontrol edilirken, fren pedalı, fren hidroliği seviyesi ve fren kaliperleri kontrol edilir.

Fren Diskleri Değişmezse Ne Olur?

Fren disk ömrü aracın belirli bir kilometreye gelmesiyle azalmaya başlamaktadır. Standart tip fren diskleri genellikle disk çeşitleri içerisinde en uzun ömürlü olarak bilinseler de belirli dönemlerde değiştirilmeleri gerekmektedir.

Fren disk ömrü ortalama bir araçta 60.000 ila 80.000 km arasındadır. Disk ömrünün uzun veya kısa olması kişisel kullanıma göre farklılık göstermektedir. Daha sert araç kullanan kişilerde fren diskleri daha kısa sürede deforme olurken daha sakin ve yumuşak araç kullanımı yapan kişilerin fren ömürleri daha uzun olmaktadır.

Bu noktada fren disklerinin değiştirilmemesi zamanla aracın yavaşlama mesafesini uzatmakta ve sürüş güvenliğini tehlikeye atmaktadır.

Fren Disk Kalınlığı Kaç MM Olmalı?

Fren disk kalınlığı kaç mm olmalı? Sorusu özellikle araçların durması noktasında veya yavaşlaması hususunda oldukça önemlidir. Disklerin daha kaliteli ve daha uzun ömürlü olması için kalınlık ölçüleri doğru seçilmelidir.

Fren balatalarının minimum 6,4 mm kalınlığında olması gerekmekte olup daha kalın disk kullanımı da tercih edilebilmektedir. 6,4 mm kalınlığından daha az olan disklerin mutlaka kısa sürede değiştirilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Disk kalınlığının yüksek olması sürüş güvenliğinin de yüksek olmasına olanak sağlamaktadır.

Fren Diski Fiyatları

Fren diski fiyatları bakımından aracın markasına ve diskin özelliğine göre değişiklik göstermektedir. Fren diskinin değiştirilmesi zor bir işlem olmasa da zahmet isteyen bir işlem olmaktadır.

Özellikle üst düzey seviyede teknik bilgiye ihtiyaç duyulması nedeniyle uzman kişiler tarafından disk değişim işleminin yapılması gerekmektedir. Fren disk fiyatları marka ve çeşitlerine göre değişiklik göstermekte olup fren disk değişimi sırasında işçilik ücreti de fiyatların belirlenmesi hususunda etkili olmaktadır.