Çağrı Merkezi: +90 (212) 340 2 555
Aracımın Farları Güzel Aydınlatmıyor

Aracımın Farları Güzel Aydınlatmıyor

Araçların farlarının tam performansıyla çalışması ve gece sürüşlerinde gerekli aydınlatmayı sağlaması oldukça önemlidir. Özellikle pek çok kişi, aracımın farları güzel aydınlatmıyor sorunu ile karşı karşıya kalarak gece sürüşlerinde oldukça zorluk yaşayabilmekte ve bu durum trafik kazalarına dahi sebep olabilmektedir.

Araçlarda sönük far problemi, gece sürüş rahatlığını oldukça zedelediği gibi aynı zamanda kişilerin gece araç kullanma isteğini de azaltan bir durum olarak, mutlaka üzerinde durulması ve uzman bir araba tamircisine götürülerek gerekli kontrollerin sağlanması ve bu problemin ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Arabanın farları iyi aydınlatmıyor diyen bir kişinin bu sorunu yaşayabilmesinde pek çok farklı neden etkili olabilmektedir. Aracınızda farın yolu yeterli düzeyde aydınlatmadığını düşünüyorsanız, buna sebebiyet veren nedenler şunlar olabilir;

· Farınızda kullandığınız ampulün eskimiş olması

· Dış far camının kirlenmesi

· İç far reflektörünün kirlenmesi

· İç far camının kirlenmesi

· Far ayarının doğru yapılmaması veya bu ayarın bozulması

· Farınızın lensinin çizilmesi

· Kalitesiz far kullanımı

Gibi pek çok neden, farınızın yeterince iyi aydınlatma sağlayamamasına sebep olabilmektedir. Bunun en iyi çözümü de işinin ehli bir usta ve ekibinin gerekli far kontrollerini yaparak sorunu tespit etmesi ve ortadan kaldırmasıdır.

Araçlarının farları ile ilgili aydınlatma sorunu yaşayan kişilerin bu nedenleri ortadan kaldırmasında servise ihtiyaç duymadan da kendilerinin çözebilmesi mümkündür.

Kısa Far Aydınlatmıyor

Araçlarında kısa far aydınlatmıyor problemi yaşayan kişiler, bu sorundan kurtulabilmek için öncelikle farlarını kapsamlı bir şekilde temizlemelidir. Kirlenen farlar, yansıması gereken ışığın büyük bir kısmını engellediği için kısa farlarda sönük yanma problemi meydana gelebilmekte, bir far problemi olmadığı sürece bu temizleme ile sorun ortadan kaldırılabilmektedir.

Bunun için de kişiler, sünger, deterjan veya otomobil şampuanı ve de ılık bir su ile bu far temizliğini gerçekleştirebilir. Kısa far sönük yanıyor sorununa neden olan bir diğer neden ise farların özellikle soğuk havalarda buğulanmasıdır. Bu buğulanmayı da yine farların dışını ve gerekiyorsa içini temizleyerek bu sorundan kurtulabilmek mümkündür.

Ancak sorunun temizlik veya buğulanmadan kaynaklanmadı, ampulden kaynaklandığı durumlar da bulunmaktadır. Özellikle kısa hüzmeli farınız eğer zayıf yanıyorsa, bu artık ampulünüzü değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmektedir.

Bu durumda halojen farlar kullanan kişiler kaliteli bir halojen ampul alarak değişimi kendisi kolayca gerçekleştirebilmektedir. Ancak Xenon ve LED farlara sahip bir aracı olan kişilerin, bu ampulleri değiştirmesi zor olabileceği için bir araç servisine gidilerek değiştirilmesi çok daha doğrudur.

Eğer ampullerinizde de bir sorun bulunmuyorsa, o zaman kısa farınız ile ilgili yaşadığınız sorunun nedeni far ayarlarınızdır. Farınızın mükemmel bir performans ile çalışabilmesi için en uygun ayarlara sahip olması gerekmektedir. Bunun için de araç servisine giderek farlarınızı kontrol ettirerek ayarlarını yaptırmanız kısa far aydınlatması sorununu ortadan kaldıracaktır.

Arabanın Farları Neden Az Yanıyor?

Arabanın farları neden az yanıyor? Sorusu, pek çok araç sahibinin sorun yaşadığı bir konu olan yetersiz far aydınlatması konusunda kişilerin cevabını oldukça merak ettiği bir sorudur. Öncelikle araçlarda farın az yanmasına neden olan pek çok etken bulunabilir.

Örneğin, farınızın lensinin çizilmiş olması, farınızın en yüksek aydınlatma verimini verebilmesini engeller. Bununla birlikte, özellikle araçların farları için gerekli ayarların yapılmamış olması, bu farın az yanmasına neden olan başlıca nedenlerden biridir. Bu ayarların yapılmaması veya yapılsa dahi bu farların gerek iç gerek dış ayarının bozulması, aydınlatma verimini önemli ölçüde düşürmektedir.

Far aydınlatması yetersiz ise ve özellikle sol far az yanıyor veya sağ far az yanıyor gibi bir sorunla karşı karşıyaysanız, az yanan taraftaki ampulünüzün patlamış olma ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle bir far ampulü değişikliği yapılmışsa ve bu değişiklikten sonra da yine az yanma problemi yaşanıyorsa, tercih edilen ampulün kalitesi ve gücünün düşük olması, bu duruma neden olabileceği için kaliteli bir ampul markasının tercih edilmesi oldukça önemlidir.

Ancak far neden sönük yanar? Sorusuna yanıt arayan kişiler için bu durumun yaşanmasında en çok etkili olan neden, farın içi ve dışının kirlenmesidir. Far camının kirlenmesi, ampul ışığının kir sebebiyle yeterince kuvvetli görünememesine neden olmaktadır.

Bu nedenle de hem iç hem dış farın düzenli aralıklarla temizlenmesi, aydınlatma veriminin düşmemesi adına oldukça önemlidir.

Far Işıklarında Dalgalanma Sorunu

Far ışıklarında dalgalanma sorunu da araç sahiplerinin sıkça karşılaşabildiği durumlardan biridir. Far ışıklarında dalgalanma yaşanmasına genellikle alternatör kayışının gevşek olması neden olmaktadır. Ana kaynaktan gelen voltajın çeşitli nedenlerle dalgalanma yaşaması, far ışıklarının da ister istemez aydınlatma aksamı konusunda dalgalanma yaşamasına neden olmaktadır.

Far sistemindeki elektrik devrelerinden birinde yükteki küçük dalgalanmalar bu duruma neden olurken, özellikle sürüş güvenliğini olumsuz etkileyen ve bu nedenle de mutlaka dikkat edilip gerekli önemlerin alınması gereken bir konudur.

Far dalgalanmaları, far mahfazasında küçük oval veya daireler şeklinde yaşanmakta ve buna da özellikle nem neden olmaktadır. Farınızda su sızması problemi yaşanması nedeniyle oluşan nem, zamanla far dalgalanmalarına neden olurken, alternatör kayışının gevşemesi de buna neden olan durumlardan biridir.

Böyle bir sorunla karşılaşılması halinde tek çözüm yöntemi usta bir tamirciye giderek gerekli kontrollerin ve değişimlerin sağlanmasıdır. Aksi takdirde bu sorun çözülene kadar sürekli olarak tekrar edebilmektedir.