Çağrı Merkezi: +90 (212) 340 2 555
Manifold nedir? Egzoz manifoldu nedir? Ne işe yarar?

Manifold nedir? Egzoz manifoldu nedir? Ne işe yarar?

Manifold nedir? Egzoz manifoldu nedir? Ne işe yarar? Bu sorulara günümüzde içten yanmalı motor bulunan araç sahipleri tarafından sık sık merak edilmektedir. Bu noktada özellikle içten yanmalı motorların sahip olduğu çalışma prensibi için havaya ihtiyaçları bulunmaktadır.

Araçlarda bulunan hava akımını kontrol etmeye yarayan ve motorun içerisine giren havanın temiz dışarıya çıkanın ise kirli olmasına yarayan ekipmanlar manifold olarak adlandırılmaktadır. Bu kapsamda manifold ne demek? Diye merak eden kişilere içten yanmalı motor bulunan araçlardaki akışı sağlayan ekipman olduğunu söylemek mümkündür.

Manifold Nedir, Ne İşe Yarar?

Manifolt nedir, ne işe yarar? Diye merak eden kişiler için manifoldun bir çeşit boru sistemi olduğunu söylemek mümkündür. Bir borunun diğer borularla birleştirilmiş haline verilen bu isim araç aksamlarında bulunmaktadır.

Araçlarda bulunan manifold farklı türlere sahip olup bu türler içerisinde en önemlileri emme ve egzoz manifoldu.

Emme manifoldu motora giren havanın iletilmesinden sorumlu iken egzoz manifoldu yanma işleminden sonra devreye girmekte olan sistemdir.

Egzoz Manifoldu Nedir?

Egzoz manifoldu nedir? Sorusu kapsamında ise bir tür tahliye parçası olduğunu söylemek mümkündür. Motorun iç kısmında bulunan yakıtın yanmasıyla birlikte ortaya çıkan atık gazı motordan uzaklaştırmakta görevli olan bu parça silindir içerisinde yer alan gaz çıkış manifoldu olarak da adlandırılmaktadır.

Bu manifold türleri çoğunlukla yüksek egzoz sıcaklıklarına dayanıklı alaşımlı dökme demirden üretilmekte olup bazen alternatif olarak paslanmaz çelik kullanılarak üretilmiş olanları da araçlarda kullanılmaktadır.

Egzoz Manifoldu Ne İşe Yarar?

Egzoz manifoldu motorun iç kısmında yer alan yakıtın yanmasıyla birlikte ortaya çıkan atık gazın motordan ve araçtan uzaklaştırılmasını sağlamakla görevlidir.

Motorun iç kısmında yer alan ve biriken pis hava emme manifoldu ile emil dikten sonra egzoz manifolduna aktarılmakta daha sonra da bu sistem üzerinden dışarıya atılmaktadır. Yeni nesil araçlarda kirli hava filtre kısmından geçirilerek dışarıya atılmakta bu da çevre kirliliğinin oluşmasını engellemektedir.

Araçların modeli veya yaşı fark etmeksizin egzoz manifoldu aynı göreve sahip olup sistemin daha verimli ve etkili çalışmasını sağlamakla görevlidir.

Egzoz Manifoldu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Egzoz manifoldu arızası nasıl anlaşılır? Sorusu manifold ve egzoz manifoldu ile ilgili en çok merak edilen sorular içerisinde yer almaktadır. Bu noktada egzoz manifoldu arızası söz konusu olduğunda araçta bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Egzoz manifodunda arıza meydana geldiği durumlarda özellikle motor gücünde azalma, daha fazla yakıt tüketimi, yavaş ısınma süresi gibi ciddi problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların oluşmaması için egzoz manifoldu çatlak veya sızdırma problemlerinin erken şekilde tespit edilerek tamir edilmesi veya değişiminin sağlanması gerekmektedir. Egzoz manifoldunda arıza söz konusu olduğunda aracın gösterdiği bazı belirtiler şöyledir;

· Aracın kaput kısmından garip koku gelmesi

· Düşük yakıt verimliliği

· Normal olmayan gürültüler oluşması

· Hızlanma gücünün düşük olması

Bu belirtilerin biri veya birkaçı araç sürücüleri tarafından tespit edildiği takdirde mutlaka kısa sürede tamir için uzman kişilere yönlendirilmelidir.

Manifold Çatlağı Nasıl Anlaşılır?

Manifold çatlağı, söz konusu olduğunda kaputun alt kısmında yağ sızıntısı meydana gelmektedir. Bu sızıntı zamanla motor bölümündeki plastik bileşenlerin deforme olmasına neden olacağı için kişilerin bazı belirtileri tespit etmeleri halinde mutlaka değişim yapmaları gerekmektedir.

Özellikle motorda tekleme veya yakıt verimliliğinde azalma görülmesi soğutma sıvısına sızıntı söz konusu olması bir gül motorun kısa sürede aşırı ısınması veya egzozdan farklı seslerin duyulması manifold çatlağı olduğu anlamına gelmektedir.

Manifold Ne Zaman Değişir?

Manifold değişimi için genellikle araç sahipleri arıza meydana gelmesini bekleseler de arıza söz konusu olmamasına rağmen ortalama olarak 80.000 kilometreye ulaşan araçlarda manifold contası değişimi ihtiyaç olmaktadır.

Ancak arıza meydana geldiğinde kişilerin motorda daha ciddi sorunlar ortaya çıkmaması adına kısa sürede manifold değişimi yaptırması veya tamir işlemi gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Egzoz manifoldu kaçırıyor ne olur? Sorusu da bu noktada oldukça önemli bir yere sahiptir. Egzoz manifoldu sızıntı ve kaçırma yaptığında araçların motor bölümünde yer alan plastik ürünler kısa sürede deforme olarak motorların bozulmasına neden olmaktadır.

Egzoz Manifoldu Nasıl Değiştirilir?

Özellikle çatlamış ve sızdırma gösteren egzoz manifoldu sistemleri tamir edilebilir olmaması nedeniyle mutlaka değişim işlemi gerçekleştirilmelidir. Yüksek ısı değişimleri veya karbon ile gazların bulunduğu noktada sızdırma meydana gelmesi söz konusu olduğunda tamirci tarafından yapılan hasar tespiti ile değişim süreci başlamaktadır.

Sızdırma görülen alanın tam olarak tespit edilmesi ve daha sonra değişimin gerçekleştirilmesi gerekmekte olup kırık conta nedeniyle oluşan sızıntı durumlarında conta değişimi yapılması gerekmektedir.

Başlangıçta kısa sürede hasara neden olmayan egzoz manifold sızdırması önlem alınmadığı takdirde egzozdan ses gelmesine ve bununla birlikte ciddi hasarların oluşmasına neden olmaktadır.

Egzoz Manifold Değişim Fiyatı

Egzoz manifold değişim fiyatı birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu nedenle net bir fiyat vermenin doğru olmayacağını söylemek mümkündür. Egzoz manifold değişim işlerimiz sırasında belirlenen fiyat manifold fiyatları, hasar ve işçilik bakımından farklılık göstermektedir.

Bu nedenle kişilerin değişim veya tamir işlemleri için ilk olarak firma ile görüşme sağlaması ve daha sonra uzman kişiler tarafından yapılan incelemeler doğrultusunda belirlenen fiyat bilgilerine ulaşmaları önerilmektedir.